Valaistus-, muotoilu-, kulttuuri- ja taideohjelma

Valaistus-, muotoilu-, kulttuuri- ja taideohjelman avulla Savilahden alueelle syntyy valosta inspiroitunutta taidetta ja valotaidetta, ihmisiä aktivoivia valaistusratkaisuja sekä iloa tuottavia kokemuksia ja tapahtumia. Teosten valoon liittyvä osallistava toiminta sekä vuosittain toistuvat tapahtumat luovat pohjaa yhteisöllisyydelle ja hyvinvoinnille. Tavoitteena on herättää kiinnostus oman ympäristön havainnoimiseen ja luoda Savilahteen elämää vuorokauden ja vuoden ympäri.

Ohjelma on laadittu yhteistyössä alueen toimijoiden ja kuopiolaisten kanssa. Ajatuksia ja ideoita on haettu valokuvakilpailun, kyselyn, kävelykierroksen sekä useiden työpajojen avulla. Ohjelmassa käsitellään mm. taiteen teemoja ja teemojen sijoittumista alueelle, valon käyttöä alueella, taiteen ja muotoilun sekä tapahtumien paikkoja.

Tavoitteena inspiroiva ympäristö

Savilahteen toteutuva taide vaihtelee suurista ympäristötaideteoksista aina taitorakenteisiin liitettäviin teoksiin sekä suoraan rakentamiseen ja esimerkiksi julkisivuihin integroitaviin ratkaisuihin. Myös Savilahden rakentamisaika halutaan huomioida alueen viihtyisyyttä parantavilla työmaa-aikaisilla ratkaisuilla.

Savilahden alueelle tavoitellaan myös yhtenäistä, harmonista kaupunkivalaistusta ja siihen päästään koordinoimalla rakennushankkeita yhteistyössä kiinteistönomistajien, rakentajien ja kaupungin kanssa. Valon kaavan koordinaattori on mukana hankkeissa heti rakentamisen alusta lähtien. Näin Savilahdesta rakentuu laadukas, kiinnostava ja inspiroiva ympäristö.

Frei Zimmer koordinoi

Savilahden Valon kaavaa koordinoi julkisen taiteen konsultointiin erikoistunut Frei Zimmer Oy. Frei Zimmerillä on vahvaa kokemusta erilaisten taideohjelmien koordinoimisesta eri puolella Suomea. Savilahden Valon kaavaa varten he ovat täydentäneet tiimiänsä valaistusasiantuntijalla sekä kuopiolaisella paikalliskoordinaattorilla.

Frei Zimmer mm. tarkentaa alue- ja korttelikohtaisia ohjeistuksia taiteen ja valaistuksen toteuttamisesta, ohjeistaa ja ohjaa alueen rakentajia Valon kaavaan liittyvissä toimissa sekä valmistelee taiteilijavalintoja ja mahdollisia kilpailuja sekä koordinoi taiteen ja erityisvalaistuskohteiden toteutumista.

Yhteys: Frei Zimmer Oy / Heini Orell, p. 044 971 5158, heini.orell(at)freizimmer.fi

LINKIT:

Valaistus-, muotoilu-, kulttuuri- ja taideohjelma (pdf)

Teokset

Valon kaavan taideseminaari

Savilahden Valon kaavan inspiroimana Savonia-ammattikorkeakoulussa on mahdollista opiskella valaistussuunnittelua