Pulssi

Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan edustalle syksyllä 2024 valmistuvan valotaideteoksen suunnittelijoita ovat mediataiteilija Pasi Rauhala ja kuvataiteilija Jaakko Niemelä. Jylhälle kallioseinämälle sisäänkäynnin molemmin puolin kohoavassa teoksessa valon liike on tärkeässä roolissa. Teokseen tulee mahdollisesti sisältymään katsojaa osallistavia elementtejä ja teosta kauempaa katsottaessa kalliopinta näyttää sykkivän valaistuksen ja peilimäisten ympyrämuotojen kohdatessa.

Sijainti: Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luola / Loistekatu 12, Savilahti
Valmistumisvuosi: 2024
Tilaaja: Kuopion Tilapalvelut

Taiteilijoiden esittely

Mediataiteilija Pasi Rauhalan teoksissa tunnusomaista on tilallisuus ja vuorovaikutus katsojan kanssa erilaisin sensorein ja teknologiaa hyödyntäen. Rauhala on toteuttanut julkisia taideteoksia aiemmin mm. Helsingin Kalasatamaan ja Outokummun kaupungille Kummun koululle (yhdessä Petri Eskelisen kanssa) ja hän on toiminut Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki -kilpailun tuomariston taiteilijajäsenenä. Viime aikoina Rauhalan teosten materiaaleina ovat toimineet valo, tekoäly, lisätty todellisuus, tila, video, valokuva, installaatio ja performanssi.

Kuvataiteilija Jaakko Niemelän teoksissa keskeisiä elementtejä ovat erilaiset rakenteet, valo ja varjot sekä videoanimaatiot. Julkisia taideteoksia hän toteuttanut aiemmin mm. Kirkkohallituksen kappeliin Helsingissä ja presidentin virka-asuntoon Mäntyniemessä yhdessä kuvavanveistäjän, vaimonsa Helena Hietasen kanssa. Niemelä on saanut valtion kuvataidepalkinnon vuonna 2005. Viime vuosina Niemelän teosten aiheista ovat välittyneet henkilökohtaiset kokemukset, erilaisten rakenteiden hajoaminen sekä meri tematiikkana.

 

 

Linkit:

Esittelyvideo

pasirauhala.fi

jaakkoniemela.com

hietanenniemela.com

Valon kaava