Rakentaminen

Infrarakentaminen

Savilahden alueen rakentaminen etenee vauhdikkaasti. Parhaillaan käynnissä on laajoja infrarakentamishankkeita sekä mm. KYSin ja Itä-Suomen yliopiston rakennushankkeita.

Infrarakentamisen osalta Savilahden pääliikenneväylien uusiminen alkoi valmistelevilla verkostosiirtotöillä vuonna 2019. Savilahdentien rakentamisen ensimmäisen vaiheen Valosali-urakka valmistui syksyllä 2021. Toisen vaiheen urakka, Hehkun Sydän, valmistui keväällä 2023. Urakkaan sisältyi Savilahdentien rakentaminen Neulaniementien ja Niiralankadun välisellä osuudella sekä moottoritien uuden rampin rakentaminen. Kolmannen vaiheen Voltti-urakka on parhaillaan käynnissä ja sen arvioidaan valmistuvan kesäkuun 2023 loppuun. Urakkaan sisältyy mm. uuden Savilahdentien alikulun rakentaminen Volttikadun risteyksen tuntumaan.

Vanhan varikon alueen uusien katujen eli Sarastuskaaren, Hehkukadun, Loistekadun ja Sädekujan sekä Neulamäentien alkuosien rakentaminen on valmistunut ja  infrarakentaminen on edennyt Vanhan Varikon pohjoisosaan.

Fingrid Oyj:n ja Kuopion Sähköverkko Oy:n 110kV voimajohtoverkon uudelleenjärjestelyjä tehtiin vuonna 2022. Keskeisimmät muutokset tapahtuivat Kuopion yliopistollisen sairaalan, Terveyspuiston ja Kuopion Sähköverkko Oy:n muuntamokentän alueilla sekä Puijonlaaksontien läheisyydessä. Hankkeen yhteydessä Savilahdentien ja Valtatie 5:n väliselle alueelle toteutettiin Viäntö-niminen maisemapylväs.

Talonrakentaminen

Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan rakentaminen alkoi kalliorakennusurakan osalta kesällä 2021. Urakan toisessa vaiheessa toteutetaan kaikki kallioluolaan sekä sen ulkopuolelle toteutettavat rakenteet, laitteet ja järjestelmät. Kokonaisuus valmistuu vuonna 2024.

Ensimmäisten asuinkerrostalojen rakentaminen Vanhan Varikon alueelle, Sarastuskaaren varteen, on käynnistymässä.

LINKIT:

Ajankohtaiset tiedot rakentamisen etenemisestä ja muuttuvista liikennejärjestelyistä löytyvät Ajankohtaista-sivulta.

Savilahti-projektin eteneminen

Luola Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus

Vanha Varikko

SYK
Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK) on mukana kehittämässä Savilahden aluetta. Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n ydinliiketoimintaa on tuottaa, ylläpitää ja kehittää tiloja yliopistoille ja heidän kumppaniensa tarpeeseen. Visiona on kasvaa Euroopan johtavaksi kampuskehittäjäksi. www.sykoy.fi

KYS
Kuopion yliopistollista sairaalaa uudistetaan jatkuvasti kehittämishankkeilla, uudisrakentamalla ja peruskorjaamalla. Sairaala-alueen investoinnit ovat merkittäviä. Tutustu rakennushankkeisiin tarkemmin Pohjois-Savon hyvinvointialueen nettisivuilla.