Ajatuksen virta

Valoteos on kiinteästi arkkitehtuuriin sovitettu rajapinta ihmisen ja rakennuksen välillä, mikä ei tee itsestään numeroa päivänäkymässä. Pimeällä se tuo staattiseen rakennukseen eloa ja hengittää rakennuksen rytmissä mukana. Lasijulkisivun elävä valopinta kuvastaa ajatuksen virtaa ja kuinka erilaiset ulkoiset ärsykkeet energisoivat mieltämme. Toisaalta se myös visualisoi ihmisen keskittymiskyvyn herkkyyttä ja ajoittaista hiljaisen tilan tarvetta.

Rauhalliseen valon liikkeeseen, Ajatuksen Virtaan, saadaan lisää ”energiaa” ulkoisista ärsykkeistä kuten äänistä ja ihmisten määrästä ympäristössä. Teos muuntuu myös viestinnän välineeksi, sillä sen värejä voidaan vaihtaa erilaisten tilanteiden ja tapahtumien mukaan (esim. juhlistaakseen erilaisia juhlapäiviä).

Valoteoksen on suunnitellut valaistussuunnittelija Riku Pirtilä.

Sijainti: SAKKY Savilahden kampuksen bistron julkisivu / Hehkukatu 1, Savilahti
Valmistumisvuosi: 2022
Tilaaja: Savon koulutuskuntayhtymä

Suunnittelijan esittely

Riku Pirtilä on ammatiltaan valaistussuunnittelija, jonka kiinnostuksen kohteena on myös arkkitehtuuriin integroitu dynaaminen valaistus ja sen käyttö tarinankerronnan ja viestinnän välineenä. Suurimman osan työajastaan hän käyttää uusien ja suojeltujen rakennusten sisä- ja ulkovalaistuksen suunnitteluun, jossa lähtökohtana on tilojen käyttötarkoitusta ja tunnelmaa tukeva valaistus, kuten SAKKY:n Savilahden kampuksen ulkovalaistus.

Riku Pirttilä on valmistunut arkkitehtoniseksi valaistussuunnittelijaksi Hochschule Wismarista, Saksasta. Hän toimii valaistussuunnittelijana Sweco Talotekniikassa, joka on myös toteuttanut kampuksen taloteknisen suunnittelun.

 

 

Linkit:

Esittelyvideo

Valon kaava