Eloa tunneliin -valoteoksen suunnittelukilpailu

Savilahden Eloa tunneliin -valoteoksen suunnittelukilpailun voittajat ovat selvillä! Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoille järjestettyyn ideakilpailuun saatiin yhteensä kahdeksan tasokasta kilpailuohjelman täyttävää kilpailuehdotusta, joiden joukosta nimetty arvosteluryhmä on valinnut voittajat. Yleisö valitsi suosikkinsa 22.5.–4.6.2023 Savilahden nettisivuilla järjestetyssä yleisöäänestyksessä. Määräaikana annettiin yhteensä huimat 2653 ääntä.

Kilpailun tarkoituksena oli löytää mahdollisimman toteutuskelpoinen luonnos valoteoksesta Savilahteen rakennettavaan Neulaniementien jalankulku- ja pyöräilyväylän alikulkukäytävään, Kampusten alikulkuun. Alikulkukäytävä tulee yhdistämään toisiinsa Neulaniementien molemmin puolin sijaitsevia yrityksiä sekä korkeakoulujen kampusten ympäristöjä.

Suunnittelukilpailun tulokset

Savilahden alueen opiskelijoiden kasvokuvia graafisena ja valaistuna alikulkutunnelin seinässä.

1. SIJA 3000 €: NÄE MINUT, Sirkka-Liisa Salminen

Sillan alikulku koristeltu ihmishahmoin.

2. SIJA 2000 €: HAHMOTUS, Elviira Kortesalo

Sillan alikulku koristeltu sinisin aalloin.

3. SIJA 1000 €: AALTOJEN JOHDATTELEMANA, Jasmin Kolehmainen

Elämyksellinen valoteos alikulkutunnelissa. Tunnelin seinälle sijoitetut siluetit valaisevat matkaa ja katon aallot tempaavat virran vietäväksi.

Yleisön suosikki: IHMISVIRTA. Suunnittelijoina Tatu Hokkanen, Johanna Mäntynen ja Lauriina Lahtinen, joiden kesken jaetaan 500 € palkinto.

Näyttävä ja vaikuttava voittajaehdotus

Kilpailuehdotusten arvioinnissa otettiin huomioon taiteellisten ansioiden, toteutettavuuden ja ylläpidon lisäksi erityisesti ehdotusten kykyä ottaa suuri tila haltuunsa sekä valoteoksen toimivuutta eri vuodenaikoina ja tarkasteltaessa läheltä, kaukaa tai liikkuvasta kohteesta. Arvosteluryhmän mukaan voittanut ehdotus täytti parhaiten nämä kriteerit. Kilpailun voittanut ehdotus Näe minut yhdisteli houkuttelevasti valokuvaa, valaistusta ja grafiikkaa.

”Arvosteluryhmä kuvaili ehdotusta näyttäväksi ja vaikuttavaksi, ja sen nähtiin korostavan positiivisesti Savilahden toimijoita ja osallisuutta”, kertoo arvosteluryhmän puheenjohtaja, Kuopion kaupungin kehitysasiantuntija Eeva Lehtomäki. Arvosteluryhmän kokoonpano ja ehdotuskohtaiset lausunnot ovat nähtävissä kilpailuohjelmassa ja arvostelupöytäkirjoissa, jotka löytyvät sivun alaosan linkkivalikosta.

Kuopion kaupunki päättää erikseen teoksen toteutuksesta ja ehdotuksen mahdollisesta jalostamisesta toteutettavampaan muotoon. Tavoitteena on toteuttaa valoteos vuosien 2025–2026 aikana alikulun rakentamisen yhteydessä, osana Savilahden Valon kaavan valaistus-, muotoilu-, kulttuuri- ja taideohjelmaa.

Kilpailuehdotukset

Aaltojen johdattelemana

Ehdotuksen pääteemana on vesi ja veden muodostamat aallot. Alikulkutunneliin toteutetaan tummansininen aaltomainen rimakatto, joka aaltoilee veden pinnan lailla. Rimojen välissä on LED-valonauhoja, joiden valaistus liukuu himmeästä yleisvalaistuksesta hieman kirkkaampaan. Alikulun seinille toteutuu sama aaltokuvio, mutta toisella seinällä maalaten ja toisella tehtynä polttomaalatusta metallilevystä.

Sillan alikulku koristeltu sinisin aalloin.

Sillan alikulku koristeltu sinisin aalloin, jotka hehkuvat pimeän aikaan.

Hahmotus

Ehdotuksen lähtökohtana on tunnelin ja koko Savilahden monenlaiset käyttäjät. Käsittelemätön betonipinta yhdistettynä kirkkaaseen polykarbonaattiin ja yksinkertaisiin valohahmoihin muodostavat tyylikkään ja rauhallisen kokonaisuuden. Valoteoksen LED-valot ohjelmoidaan niin, että valaistuksen väriä pystyy tarpeen tullen vaihtamaan. Hahmojen valaistus toimii liiketunnistimella ja aktivoituu myös hämärällä.

Sillan alikulku koristeltu ihmishahmoin.

Sillan alikulku koristeltu ihmishahmoin, jotka hohtavat pimeän aikaan.

Heijaste

Ehdotus on valon ja varjojen, heijastumien ja heijastusten toistumisen teos. LED-nauhat nostavat peilikuvan loistoonsa ja betonin myötä valon voima korostuu häikäisemättä kulkijoita. Valaistus ohjelmoidaan liiketunnistimella, jolloin valonauhat syttyvät yksitellen käyttäjän lähestyessä tunnelia.

Heijastumia, valoja ja varjoja sillan alikulkutunnelissa.

Ihmisvirta

Ehdotus on elämyksellinen valoteos, jonka tarkoituksena on osallistaa Savilahden alueella liikkuvia. Tunnelin seinälle sijoitetut siluetit valaisevat matkaa ja katon aallot tempaavat virran vietäväksi. Tunnelin päissä olevista näytöistä voit seurata kanssakulkijoiden todellista määrää ja seinällä yksi palava valo vastaa yhtä läpikulkenutta ihmistä.

Elämyksellinen valoteos alikulkutunnelissa. Tunnelin seinälle sijoitetut siluetit valaisevat matkaa ja katon aallot tempaavat virran vietäväksi.

Elämyksellinen valoteos alikulkutunnelissa. Tunnelin seinälle sijoitetut siluetit valaisevat matkaa ja katon aallot tempaavat virran vietäväksi.

Kuplia ja vaahtoa

Ehdotus kuvaa luonnon kauneutta ja moninaisuutta sekä erilaisuutta ja ainutlaatuisuutta. Valaistus toteutetaan valojohdetekniikalla. Led-valonauhan valaistessa ylä- ja alareunasta laserpisteytettyä akryylimuovia kuvio valaisee valaisimen tavoin.

Sillan alla luonnon kauneutta ja moninaisuutta sekä erilaisuutta ja ainutlaatuisuutta kuvaava valoteos.

Sillan alla luonnon kauneutta ja moninaisuutta sekä erilaisuutta ja ainutlaatuisuutta kuvaava valoteos pimeän aikaan.

Metsäpolku

Ehdotuksen kokonaisuus kostuu kolmesta, muodoltaan yksinkertaisesta puusta, jotka kohoavat seinältä ja taipuvat kattoon asti. Alikulkutunnelin seinät ja katto levytetään läpinäkyvällä polykarbonaattilevyllä, jolloin betonin rosoisuus paistaa läpi. Levyihin kaiverretaan urat valonauhoille, jotka muodostavat tunnelmallisen vuodenaikojen mukaan vaihtuvan valaistuksen.

Sillan alikulussa kolme valaistua puuta, jotka taipuvat kattoon asti.

Sillan alikulussa kolme valaistua puuta, jotka taipuvat kattoon asti.

Näe minut

Ehdotuksessa katseet käännetään nuoriin, opiskelijoihin ja tulevaisuuteen. Teokseen valitaan ja kuvataan opiskelijoita Savilahden alueen korkeakouluista, kuvat muokataan graafisesti pikselimäiseen tyylin. Kasvoja korostetaan seinään kiinnitettyjen valaisimien avulla, jolloin digiprintatun lasin takaa valo loistaa kasvojen vaaleiden alueiden läpi.

Savilahden alueen opiskelijoiden kasvokuvia graafisena ja valaistuna alikulkutunnelin seinässä.

Savilahden alueen opiskelijoiden kasvokuvia graafisena ja valaistuna alikulkutunnelin seinässä.

Verkosto

Ehdotus yhdistää tieteellisellä atomikuviolla Savilahden ympäristön, rakennukset ja ihmiset. Teos toteutetaan asentamalla tunnelin seinämiin valaisimia ja alumiiniprofiileja pinta-asennuksena. Valaisimista osa on yleisvaloja, osa liiketunnistimilla syttyviä.

Verkostomainen valoteos tunnelin seinässä ja katossa.

Verkostomainen valoteos tunnelin seinässä ja katossa.

 

Kilpailun järjestivät Kuopion kaupungin Savilahti-projekti ja Valon kaava sekä Savonia-ammattikorkeakoulu.

Linkit:

Arvostelupöytäkirja osa 1

Arvostelupöytäkirja osa 2

Kilpailuohjelma

Liite 1: sijaintikartta

Liite 2: Neulaniementien yleissuunnitelma

Liite 3: S14-pohjatutkimukset

Liite 4: Savilahden Valon kaava

Aloitusseminaarin kysymykset ja vastaukset

Palautetilaisuus

Eloa tunneliin -kilpailuohjelman tarkennukset