Teokset

Valon kaavan ansiosta Savilahden alueella saadaan jo nauttia monipuolisesta, valosta inspiroituneesta taiteesta sekä valotaiteesta.

Myös tapahtumat ovat keskeinen osa Valon kaavaa ja tuovat elämää alueelle. Savilahden tapahtumiin pääset tutustumaan nettisivujemme Tapahtumat-valikosta.

Valon kaavan teosten sijainti kartalla (pdf)

Iloharjun lämpökeskuksen valoteos

Iloharjussa sijaitsevan Kuopion Energian lämpökeskuksen valoteos käsittää piipun ja öljysäiliön värivalaistuksen sekä voimalan isolle seinälle projisoitavan vaihtuvan kuvion, jolla korostetaan juhlapäiviä.

Esimerkiksi itsenäisyyspäivän väritys on sinivalkoinen, joulun aikaan seinää valaisevat joulun lämpöä ja tunnelmaa kuvaavat sävyt ja grafiikat, ja kun vuosi vaihtuu, valaistus juhlistaa uutta vuotta monivärisenä. Muita valaistuksen erikoispäiviä ovat mm. Kaukon päivä maaliskuussa, pääsiäinen, vappu, äitienpäivä, isänpäivä ja lokakuussa energiansäästöviikko.

Iloharjun valaistuksen on suunnitellut ja toteuttanut valaistussuunnittelija Ari Tiilikainen yhteistyössä Kuopion Energian ja Kolmen Sähkön kanssa.

Kauden satoa -ympäristötaideteos

Kauden satoa -ympäristötaideteos antaa uuden elämän Iloharjun alueelta kaadetulle iäkkäälle männylle, joka palaa kasvumaastoonsa uudelleenmuotoiltuna ja valaistuna.

Iloharjun kiertoliittymään syyskuussa 2022 valmistuvan ympäristötaideteoksen suunnittelu ja toteutus on kuvanveistäjä-ympäristötaiteilija Jaakko Pernun käsialaa. Teoksen kohdevalaistuksen suunnittelee Ramboll Finland Oy.

Lentoon-taideteos

Arkkitehti Markku Viitasalon v. 1982 suunnittelema kelluva veistos sijaitsee Savilahden vesistöalueella Yliopistonrannassa. Teos saneerattiin vuonna 2021. Nykyään teoksen on mielletty kuvaavan uuden Savilahden alueen tulevaa nousukautta sekä sen merkitystä yliopistolle ja kaupungille. Vuonna 2021 Lentoon-teos sai juhla- ja teemapäiviä korostavan värivalaistuksen.

Portaali (Lux borealis) -valoteos

Valoa tunneliin -valaistuskilpailun voittaja Portaali-valoteos valmistui v. 2018 Hatsalan koulun ja KYSin väliseen kevyen liikenteen alikulkuun. Elämyksellisen valoteoksen valaisimet syttyvät ja elävät tunnelien päissä sijaitsevien liiketunnistimien mukaan jalankulkijaa tai pyöräilijää seuraten. Teoksen toteutti Sun Effects Oy:n työryhmä.

Prisman uudistus

Loppuvuodesta 2021 valmistuneen Kuopion Prisman uudistuksen yhteydessä kauppakeskuksen ulkoalueiden ja julkisivun valaistus uusittiin vastaaman Valon kaavan tavoitteita.

Pulssi-valotaideteos

Mediataiteilija Pasi Rauhalan ja kuvataiteilija Jaakko Niemelän suunnittelema valotaideteos Pulssi valmistuu Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskuksen alueelle vuoden 2023 loppupuolella. Moniaistillisessa interaktiivisessa teoksessa valon liike on tärkeässä roolissa.

Liikunta- ja tapahtumakeskuksen alueella teokseen on sisällytetty katsojaa osallistavia elementtejä ja teosta kauempaa katsottaessa kalliopinta näyttää sykkivän valaistuksen ja peilimäisten ympyrämuotojen kohdatessa.

Teosesittely (mp4-video)

Valon aallot -taideteos

Valoa tiedeteeman kautta käsittelevässä teoskokonaisuudessa yhdistyy graafisen betonin elementit, porraskatoselementtien kuviointi sekä alikulkutunneliin sijoittuva erikoisvalaistus. Kuvataiteilija Ari Pelkosen Valon aallot valmistuu syksyllä 2022 Yliopistonrannan uuden risteyssillan yhteyteen.

Valosali-silta

Savilahdentien Valosali-urakan myötä vuoden 2021 lopulla valmistuneen sillan arkkitehtuurisen kaiteen ja valoaukon suunnitteli Sweco Finland Oy ja Ramboll Finland Oy toteutti valoteoksen suunnittelun Kuopion kaupungin toimeksiannosta.

Sillan kaide valaistaan pääsääntöisesti valkoisella valolla, mutta ohjelmoituina erikoispäivinä kaide valaistaan teemapäivän mukaisella värillä. Syyspäivän tasauksen väri on hehkuva oranssinpunainen, itsenäisyyspäivän väritys on sinivalkoinen ja kun vuosi vaihtuu, valaistus juhlistaa uutta vuotta monivärisenä. Muita valaistuksen erikoispäiviä ovat Kuopion kaupunki syntymäpäivä, Minna Canthin päivä, vappu, Valon päivä, kevätpäivän tasaus ja talvipäivän seisaus.

Viäntö – Savilahden maisemapylväs

Vuoden 2022 lopulla valmistuva maisemapylväs Viäntö tulee sijaitsemaan Savilahdentien ja Valtatie 5:n välisellä alueella Niuvantien kohdalla. Arkkitehti Bratislav Toskovicin suunnitteleman maisemapylvään nimi Viäntö kuvaa pylvään kierteistä muotoa ja hieman savolaista mielenmaisemaa jalostettuna englanninkielisestä sanasta twist.

Muotoiluprosessia ovat ohjanneet muun muassa pyrkimys perinteisen teräsristikkomuotoisen maisemapylvään uudenlaiseen tulkintaan, pylvään sijainti suhteessa muihin sähköjohtoreitteihin, Savilahden alueen luonne ja toiminnot, sekä Valon kaavassa nimetty alueellinen teema tiede. Pylvään erikoisvalaistuksen suunnittelee Ramboll Finland Oy.