Toimijoiden taide- ja valaistusratkaisut
Savilahden ainutlaatuisen luonnonvalon inspiroimana valo on otettu alueella temaattiseksi lähtökohdaksi ja valon käytölle on laadittu tavallista aluesuunnittelua tarkemmat ohjeistukset. Valon kaava ohjaa Savilahden alueen toimijoita valaistusratkaisujen ja niihin liittyvien uudistusten toteuttamisessa. Valon kaavan mukaiset toimet ovat vapaaehtoisia yksityisille toimijoille, jotka rakentavat omalle tonttimaalle. Valon kaava kannustaa alueen toimijoita tuomaan esiinharjoittamaansa liiketoimintaa, tutkimustyötä tai opiskelua, sekä parantamaan Savilahden ympäristön viihtyisyyttä taiteen ja valaistuksen keinoin.
Valon kaavan taide- ja valaistuskoordinointi on tarvittaessa tukena Valon kaavan mukaisten toimien suunnittelussa ja toteutuksessa. Hankkeen käynnistyessä, ole yhteydessä Valon kaavan koordinaattoriin varmistaaksesi, miten Valon kaava voidaan huomioida käynnistyvässä hankkeessa.
Tutustu Valon kaavan mukaisiin toimiin ja prosenttitaidevelvoitteeseen: Valaistus-, muotoilu-, kulttuuri- ja taideohjelma.
Yhteys:
Frei Zimmer Oy / Heini Orell, p. 044 971 5158, heini.orell@freizimmer.fi
Kuopion kaupunki / Eeva Lehtomäki, p. 044 718 2026, eeva.lehtomaki@kuopio.fi
Esimerkkejä Valon kaavan mukaisista toimenpiteistä Savilahdessa
Savilahden kampus, Savon ammattiopisto
Savilahdessa sijaitsevalla Sakkyn pääkampuksella (Hehkukatu 1) päivänvalo ja valo ovat olleet merkittävässä roolissa rakennuksen suunnittelussa. Pimeän ajan ilmeen julkisivu- ja aluevalaistusratkaisut on toteutettu Valon kaavan ohjeistusten mukaisesti. Savilahden kampus valmistui syksyllä 2022.
Savilahden kampuksen ulko- ja julkisivuvalaistuksen suunnittelusta vastanneen Riku Pirtilän interaktiivinen valoteos Ajatuksen virta on koettavissa kampuksen pääsisäänkäynnin julkisivussa Hehkukadulla.
Väinö Lätin Myötätuuli-teos siirrettiin Sakkyn vanhalta Mölymäen päätoimipisteeltä Voima-rakennuksen Sarastuskaaren puoleiseen julkisivuun.
Valaistussuunnittelu: Riku Pirtilä, Sweco Finland Oy
Rakennuttaja: Savon koulutuskuntayhtymä
Prisma-kauppakeskus
Osuuskauppa PeeÄssä toteutti Kuopion Prismassa merkittävän uudistamishankkeen, jonka yhteydessä rakennuksen piha-alueen ja julkisivujen valaistusta toteutettiin Savilahden Valon kaavan hengessä. Uudistus valmistui loppuvuodesta 2021.
Valaistussuunnittelu: Antti Kananoja, AH-Talotekniikka
Rakennuttaja: Osuuskauppa PeeÄssä
Bioteknia-kiinteistö, Savilahdentie
Bioteknia Kiinteistö Oy Savilahdentien puoleinen julkisivuvalaistus päivitettiin kesällä 2023 kohdevalaisimien vaihdon yhteydessä lämpimän amberin väriseen valaistukseen. Julkisivua kohti suunnattujen valaisimien avulla kiinteistön tontilla kasvavat männyt heijastuvat vaalean rakennuksen julkisivuun tunnelmallisina siluetteina.
Toteutus: Colliers Finland Oy
KPY Novapolis Viestikatu 7
KPY Novapolis Viestikatu 7 matalamman kiinteistön julkisivua ehostettiin vuonna 2022 katon räystäskorossa kulkevalla kapealla LED-valonauhalla.
Valaistussuunnittelu: Jouni Ilmarinen, QVIM Arkkitehdit Oy
Kuopion Energia Oy, Savilahden uusi sähköasema
Savilahdentien 110 kV sähköasema uudistettiin vuonna 2023. Rakennuksen julkisivussa kulkee alhaalta ylös aaltoilevat LED-valonauhat.
Valaistussuunnittelu: Anne Ylinen, Rejlers Finland Oy
Rakennuttaja: Kuopion Energia Oy
FinVector Oy GMP5
FinVector -lääketehtaan Kuopion uusi tuotantoyksikkö valmistuu Savilahteen vuonna 2024, ja sen julkisivu- ja pihavalaistus on suunniteltu Valon kaavan suositusten mukaisesti. Nelikerroksisen tuotantoyksikön julkisivussa on käytetty graafista betonia. Julkisivuvalaistus korostaa rakennuksen julkisivun sävyjä viileän sävyisellä valolla. Valo suuntautuu ylhäältä alaspäin häiriövalon määrän minimoimiseksi.
Valaistussuunnittelu: Jukka Ronkainen, Granlund Oy
Neulamäen uusi pelastusasema
Huhtikuussa 2024 valmistuneen Kuopion Neulamäen uuden pelastusaseman valaistussuunnittelua on ohjattu kaavoitusvaiheessa Valon kaavan mukaiseksi. Kaavan liitteenä oli erillinen valaistuksen suunnitteluohje, joka määrittää toivotut valaistustavat ja valon määrät tontille.
Valaistussuunnittelu: Tuomas Ryynänen, Sweco Finland Oy
Kuopion Opiskelija-asunnot Oy
Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n (Kuopas) opiskelijataloihin Yliopistonrantaan on tehty Valon kaavaan sopiva ulkovalaistuskonsepti, joka tuo julkisivuja esille ja luo piha-alueista viihtyisän kokonaisuuden. Ensimmäisen talon on arvioitu valmistuvan syksyllä 2025 ja toisen vuoden 2026 kesän aikana.
Valaistussuunnittelu: Tuomas Ryynänen, Sweco Finland Oy ja Antti Kananoja, AH-Talotekniikka
Rakennuttaja: Kuopion Opiskelija-asunnot Oy
Pohjois-Savon hyvinvointialue / Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS)
Savilahdessa sijaitsevan Kuopion yliopistollisen sairaalan alueella on useita ulkotiloissa nähtävillä olevia teoksia. Mustinlammen puistossa sijaitsee Terho Sakin teos Primavera – Purot kalliossa vuodelta 1983, joka on hankittu prosenttitaideperiaatteella sairaalan A-rakennusosan rakennushankkeen yhteydessä. Hallintorakennus 10 etupihalla sijaitsee niin ikään prosenttitaideperiaatteella hankittu Pauno Pohjolaisen teos Aivoitus vuodelta 2010.
KYSin Kaarisairaalan julkisivussa sijaitsee Partanen & Lamusuo Oy:n suunnittelema teos Evoluutio vuodelta 2014. Teoksen digiprintattu lasipinta suodattaa auringonvaloa ja vähentää sen lämpökuormaa sisätiloihin. Teoksessa on hyödynnetty Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden ja KYSin lääkäreiden kuvamateriaalia – lasipintaan on suurennettu muun muassa solujen konfokaalimikroskooppikuvia ja valomikroskoopilla kuvattuja kudosrakenteita.
Uusi sydän -vuodeosastorakennuksen julkisivun yläreunaan on toteutettu Samuli Naamangan teos Älyn humaani valo. Vuonna 2019 valmistuneessa teoksessa graafinen betoni kiertää koko vuodeosastorakennuksen ympäri ja näkyy julkisivussa etenkin moottoritielle Savilahdesta pohjoiseen päin ajaessa. Teos hankittiin prosenttitaideperiaatteella KYS Uusi Sydän 2025 -rakennushankkeen yhteydessä.
Keväällä 2024 valmistuneen Lainesairaalan julkisivun yläosassa on graafisesta betonista muodostuva teos Kuule minua, jonka on suunnitellut Raami Arkkitehdit Oy:n arkkitehti Saara Kuorikoski. Kuorikosken mukaan pyörteet ja kaarteet symboloivat elämän tyrskyjä, joita jokainen meistä kohtaa elämän varrella. Arkkitehtonisesti yläosan teos jatkaa Uuden Sydämen -uudisrakennuksen aloittamaa friisiajatusta, jossa rakennuksen yläreunaa kiertää arkkitehti Samuli Naamangan suunnittelema Älyn humaani valo.