Hybridityön käytännöt ovat kirjavia ja hyvin vapaamuotoisia – “Tilojen ja yrityskulttuurin täytyy kannustaa kohtaamisiin, kaivataan vahvaa tunnelmajohtajuutta”

Novapoliksen tuore kyselytutkimus paljastaa, että hybridityön käytännöt Suomessa ovat hyvin vapaamuotoisia. Yli puolella kyselytutkimukseen vastanneilla yrityksillä ei ole erikseen määritelty etä- ja toimistopäivien määrää. Esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset hybridityöstä poikkeavat huomattavasti toisistaan.
“Hybridityö on nykypäivän toimistotyön keskiössä. Tutkimuksen perusteella vuorovaikutus ihmisten kesken on heikentynyt. Tilojen ja yrityskulttuurin tulisikin kannustaa kohtaamisiin. Tämä vaatii viihtyisiä työympäristöjä ja välittömään vuorovaikutukseen kannustavaa kulttuuria eli eräänlaista tunnelmajohtajuutta”, sanoo Novapoliksen toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi.
Esihenkilöt suhtautuvat hybridityön vaikutuksiin huomattavasti negatiivisemmin kuin työntekijät. Vuorovaikutuksen vähentyminen on tuonut haasteita tiimien ja työntekijöiden johtamiseen. Samalla työntekijöiden toiveet joustavasta työskentelystä ovat kasvaneet. Toimistolle motivoivat tekijät ovat viihtyisä toimitila sekä varmuus siitä, että toimistolla on myös muita ihmisiä.
“On tärkeää löytää tasapaino, jossa työntekijät voivat kokea joustavuutta, mutta myös esihenkilöillä on mahdollisuus tukea tiiminsä toimintaa tehokkaasti.”

Valtaosa työntekijöistä haluaa työskennellä hybridimallilla
60 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista työskentelee toimistolla korkeintaan kolmena päivänä viikossa. Valtaosa työntekijöistä pitää myös yrityksen nykyistä mallia sopivana tai toivoisi vielä joustavampaa mallia. Etätyöpäivien vähentämistä tai siirtymistä kokonaan lähityöhön kannattaa vain vajaa 10 prosenttia työntekijöistä. Reilussa 80 prosentista yrityksissä ei myöskään ole määritelty tiettyä viikonpäivää, jolloin kaikki olisivat toimistolla.
Esihenkilöiden mukaan hybridityön suurimpina haasteina ovat vuorovaikutus ja yhteisöllisyys. Vaikka työntekijöistä myös vajaa kolmasosa kokee vuorovaikutuksen työntekijöiden välillä heikentyneen, niin vuorovaikutus esihenkilöiden kanssa on kärsinyt vain 5 prosentin mielestä. Esihenkilöt puolestaan näkevät haasteena juuri vuorovaikutuksen työntekijöiden kanssa.
“Yhteisöllisyys on elintärkeää, ja se vaatii aktiivista panostusta kaikilta osapuolilta. Meillä täytyy olla paikkoja kohdata, keskustella ja luoda uusia kontakteja. Toimistolle tuleminen tulisi nähdä mahdollisuutena ratkoa asioita ja saada ideoita hetkissä, joita ei alun perin ole merkitty kalenteriin”, Huhtiniemi painottaa.

Katse tulisi kääntää omasta työstä yhteisiin onnistumisiin
Hybridityön etuina pidetään joustavuutta sekä työn ja perhe-elämän yhdistämisen helppoutta. Lisäksi etätyö on vähentänyt työn kuormittavuutta.
Kuitenkin esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset hybridityöstä poikkeavat huomattavasti toisistaan. Edut ovat tutkimuksen mukaan työntekijöiden vinkkelistä kiistattomat, mutta tiimien, työyhteisöjen ja ylipäätään organisaatioiden näkökulmasta yhdessä tekemisen eetos ei ole kovin vahva. Digitaalisessa kanssakäymisessä ei synny samanlaisia vuorovaikutustilanteita kuin kasvokkaisessa kohtaamisessa.
“Työn ja vapaa-ajan yhdistäminen nähdään hybridityön etuna. Mutta työyhteisö ei välttämättä voi hyvin. Työpaikan yhteinen tunnelma rakentuu, kun asioista pystytään keskustelemaan koko yhteisön näkökulmasta ja yhdessä etsimään organisaatiolle sopivin työskentelymalli”, Huhtiniemi lisää.
Useimmissa kyselyyn osallistuneissa yrityksissä hybridityömallia ei aiota muuttaa vuodelle 2025, sillä nykyinen malli koetaan sopivaksi ja toimivaksi tai parempaakaan mallia ei ole löydetty.
“On tärkeää, että työpaikat kuuntelevat työntekijöidensä tarpeita ja tekevät tarvittaessa muutoksia, jotta työpaikka voidaan kokea mielekkäänä ja motivoivana. Selkeämmät pelisäännöt yhteisöllisyyden vaalimiseksi olisivat kuitenkin varmasti paikallaan. Harva pääsee parhaimpaansa yksin, ja siksi meidän tulisi vaalia kohtaavaa, kannustavaa ja positiivista yrityskulttuuria. Tähän tarvitaan viihtyisiä yhteisiä tiloja ja ennen kaikkea tunnelmajohtajuutta, joka lähtee johdosta ja ihan kaikista työntekijöistä. Ihmiset tekevät työpaikan”, Huhtiniemi summaa.
—
Tutkimus toteutettiin 95:lle Novapoliksen asiakasyritykselle, ja vastauksia saatiin yhteensä 205 henkilöltä (84 esihenkilöä ja 121 työntekijää). Kyselyssä kartoitettiin hybridityön käytäntöjä, haasteita ja mahdollisuuksia.
Novapolis on modernin työpäiväkokemuksen edelläkävijä. Novapolis toimii Kuopion alueen osaamisen, kehittämisen ja kansainvälistymisen solmukohtana ja tarjoaa joustavasti muokattavia, ympäristöystävällisiä toimitiloja sekä monipuolisia kokous- ja cowork-tiloja.
Kuvat: Novapolis / Akseli Muraja