Alanvaihtajat ovat koodareina kultakimpaleita – kood/Sisussa kasvaa uuden ajan ohjelmistokehittäjiä

Nainen lavalla puhumassa isolle joukolle opiskelijoita.

Nykyajan ohjelmistokehityksessä ei riitä pelkkä tekninen taituruus. Parhaiten ihmisten elämänlaatua parantavat ratkaisut syntyvät, kun koodausosaamiseen yhdistetään monimuotoiset taustat ja ihmisten tarpeiden ymmärrys. Tämä on Laura Nykäsen johtaman koodikoulu kood/Sisun perusajatus.

Ilmaista koodauskoulutusta tarjoava yksityinen kood/Sisu on perustettu vastaamaan teknologialan pulaan ohjelmistokehittäjistä. Vuodesta kahteen kestävä tiivis koulutusohjelma on suunnattu kaikille yli 18-vuotiaille taustasta riippumatta. 

Erityisesti alanvaihtajat ovat löytäneet koulusta paikan, jossa he voivat muuttaa asiantuntijuutensa ja elämänkokemuksensa uusiksi uramahdollisuuksiksi. Kood/Sisussa pyritään edistämään koodauksen diversiteettiä, ja koulun opiskelijajoukko onkin suorastaan poikkeuksellisen monimuotoinen.

Valtaosa, jopa 86 %, opiskelijoista on alanvaihtajia, ja mukana on edustajia eri ikäryhmistä, kansallisuuksista ja ammateista.

Kaksi ihmistä tietokoneella opiskelemassa.

Maaseudulta suurlähetystöön ja teknologia-alalle

Koodikoulu kood/Sisun johtaja Laura Nykänen tietää omasta kokemuksestaan, mitä iloa monipuolisesta taustasta voi olla työelämässä. 

Hänen tiensä on kulkenut maaseudulta kansainvälisiin diplomatiapiireihin ja liiketoimintakonsultoinnin kautta teknologia-alalle ja koodarikoulutuksen uudistajaksi.

– Kasvoin maatalousyrittäjäperheessä, jossa työ navetassa ja pellolla oli osa arkea. Opiskelin yhteiskuntatieteitä ja kauppatieteitä haaveillen diplomaatin urasta, ja päädyin Suomen Tukholman-suurlähetystöön koordinoimaan muun muassa talousraportteja ja kuninkaallisia vierailuja, Nykänen kertoo.

Lopulta diplomaattiura ei tuntunut omalta, ja Nykänen päätyi liiketoimintakonsultoinnin kautta johtamaan innovatiivista koulutuskonseptia. Nykyinen rooli kood/Sisussa on hänelle yhdistelmä strategista suunnittelua ja ihmisten tukemista.

– Uteliaisuus ja halu tehdä merkityksellisiä asioita ovat aina ohjanneet uraani. Tässä työssä uuden luominen inspiroi minua joka päivä, mutta edelleen ammennan työhöni oivalluksia esimerkiksi periaatteista, joita opin työstä maatilalla, Nykänen toteaa.

Koodaus kuuluu kaikille – vanhat stereotypiat romukoppaan

Nykäsen mukaan teknologia-ala houkuttelee nykyisellään osaajia laajalla skaalalla, mutta koodaukseen liittyy sitkeitä myyttejä. Moni uskoo yhä, että ohjelmointi vaatii matemaattista neroutta tai sopii vain tietynlaisille ihmisille.

– Teimme vuosi sitten Milttonin kanssa selvityksen suomalaisten asenteista koodausammattia kohtaan. Koodaaminen nähdään edelleen matemaattisesti lahjakkaiden miesten lajina. Vanhakantainen käsitys sulkee pois valtavan määrän potentiaalia, Nykänen sanoo.

Kood/Sisussa tämä ajattelutapa haastetaan aktiivisesti. Erilaiset taustat tuovat ohjelmistokehitykseen uusia näkökulmia ja johtavat parempiin, käyttäjäystävällisiin ratkaisuihin.

– Ohjelmistokehitys on ongelmanratkaisua. Se ei vaadi ydinfyysikon taitoja. Mitä laajempi joukko ihmisiä on mukana, sitä parempia ratkaisuja syntyy, Nykänen korostaa.

Ihmisiä tietokoneen ympärillä.

Opiskelijoiden monimuotoisuus vahvuutena

Kood/Sisun opiskelijoilla on monipuolisia ammatillisia taustoja. Mukana on esimerkiksi sairaanhoitajia ja rakennustyöntekijöitä mutta myös it-alalle aiemmin kouluttautuneita insinöörejä, jotka haluavat uudistaa osaamistaan.

– Alanvaihtajat ovat koodareina kultakimpaleita. He tuovat mukanaan työkokemuksen ja ymmärryksen toimialan käytännön tarpeista. Kun rakennusalan ammattilainen huomaa, että digitaaliset työkalut eivät toimi kentällä, hänellä on ymmärrystä asiakastarpeesta ja kykyä kehittää niistä parempia, Nykänen kuvailee.

Nykäsellä riittää kerrottavaksi esimerkkejä. Kood/Sisuun hakeutui muun muassa lääkäri, joka haluaa kehittää maailman parhaita etälääkäripalveluita. Hänen asiantuntemuksensa tuo ohjelmistokehitykseen syvyyttä, jota ei voi opettaa koulussa.

– Monimuotoisuus on itsestäänselvyys kood/Sisussa. Iällä ja sukupuolella ei ole väliä, vaan voimavarat ammennetaan muualta, kuten koetun elämän tuomista opeista, kiinnostuksen kohteista, omista arvoista tai halusta auttaa. Ne rikastuttavat tulevan ohjelmoijan asiantuntemusta ja myös meidän omaa oppimisympäristöä, Nykänen painottaa.

Vertaisoppimista ja projektityöskentelyä

Kood/Sisussa oppiminen perustuu itsenäiseen opiskeluun, vertaisoppimiseen ja projektilähtöiseen työskentelyyn. Perinteisiä luokkahuoneopetuksen malleja ei käytetä. Opiskelijat ratkovat todellisia ongelmia tiimeissä, mikä kehittää samalla sekä teknisiä että yhteistyötaitoja.

– Täällä ei opiskella pelkästään ohjelmointia, vaan kehitetään tiimityöskentelyä työelämässä käytettyjen menetelmien, kuten pariarviointien, avulla, Nykänen kiteyttää.

Monimuotoinen ja käytännönläheinen oppimismalli valmistaa opiskelijoita suoraan työelämän vaatimuksiin. Alusta tarjoaa kahden vuoden ajalle suunniteltuja tehtäviä, ja opiskelijat saavat jatkuvaa vertaistukea toisiltaan. 

– Monimuotoinen opiskelijaporukka on tärkeä vahvuus ongelmien ratkaisemisessa. Kun erilaisia näkökulmia yhdistetään, syntyy innovatiivisia ja käytännöllisiä ratkaisuja, Nykänen sanoo.

Iso joukko ihmisiä tilassa tutustumassa toisiinsa.

Tulevaisuuden tekijöiden kasvuympäristö

Kood/Sisu tarjoaa opiskelijoille työelämämahdollisuuksia tiiviin yritysyhteistyön kautta. Opiskelijat kehittävät osaamistaan oppimisalustalla ja yritysten vetämissä työpajoissa. Työelämävalmiudet alkavat rakentua koulutuksessa jo ensimmäisestä koulutuspäivästä alkaen.

– Meiltä valmistuu osaajia, jotka osaavat vahvojen ongelmanratkaisutaitojen lisäksi myös kommunikoida ja johtaa omaa työtään. Ohjelmistokehittäjän työ kehittyy jatkuvasti. Tulevaisuudessa korostuvat sekä tekoälyavusteiset työkalut että kyky soveltaa niitä luovasti erilaisissa tiimeissä, Nykänen summaa.

Nykänen korostaa, että aktiivinen panostus omaan osaamiseen ja verkostojen rakentamiseen tekee opiskelijasta kahden vuoden kuluessa halutun osaajan.

– Ohjelmistokehitys on väline kaikkien meidän elämänlaadun parantamiseen. Tämä periaate ohjaa kaikkea, mitä me kood/Sisussa teemme, Nykänen päättää.

Joukko iloisia ihmisiä hymyilee kameralle.

Koodikoulu Sisu

  • Perustettu: 2023
  • Johtaja: Laura Nykänen
  • Opiskelijamäärä: Ensimmäiset 150 opiskelijaa aloittivat koulutuksen maaliskuussa 2024. Tammikuussa 2025 oppilasmäärä kasvaa 230:een.
  • Koulutuksen kesto: 1–2 vuotta
  • Kohderyhmä: Alasta kiinnostuneet yli 18-vuotiaat koulutus- tai työhistoriasta riippumatta.
  • Perustajat: Innovatiivinen työelämälähtöinen koulu on syntynyt yritysten tarpeista. Sen ovat perustaneet Istekki, Osuma Henkilöstöpalvelut, Novapolis, Ysao, Ponsse, Normet, OP Ryhmä, Kuopion alueen kauppakamari.
  • Erikoisuus: Koulutus perustuu täysin itse- ja vertaisoppimiseen ja projekteihin. Perinteistä opetusta ei ole.
  • Sijainti: Kuopion Savilahden alueen kasvava koulutus- ja yritysyhteisö.

Lisätietoja:

Laura Nykänen, Head of School, kood/Sisu
+358 40 822 2685, laura.nykanen(@)koodsisu.fi
koodsisu.fi