Robottibussi Välkyn matka Savilahdessa

Pieni, valkoinen robottibussi, jonka kyljessä on erivärisiä muotoja, on pysäköity tien varteen.

Kuopion Savilahdessa käynnissä oleva robottibussikokeilu on osa laajaa eurooppalaista Show-hanketta, jossa on mukana 13 maata, 20 kaupunkia ja 77 toimijaa. Hankkeesta tuleva rahoitus on mahdollistanut kuuden kuukauden kokeilun Savilahdessa. Hanke päättyy syyskuussa Suomen isännöimään päätöstilaisuuteen.

Savilahdessa käytössä on uusiseelantilainen Ohmio Lift -bussi. Bussi on ensimmäinen Suomessa ja Show-hankkeessa, joten sillä on myös tutkimusarvoa.

Automaatiossa ajoneuvon turvakuljettaja valvoo automaattista ajojärjestelmää ja ottaa tarvittaessa kontrollin itselleen. Käyttöönotto kestää aikansa, ja se tehdään pieteetillä. Matkustajien turvallisuuden varmistaminen on prioriteetti, josta ei tingitä.

Kun ajoneuvo saapui, se asetettiin reitille, minkä jälkeen reittiä ja autoa on testattu ja hienosäädetty. Käyttöönoton aikana tuli selväksi, että Välkky kykenee suoriutumaan Savilahden kampuksella matkustajien kuljettamisesta turvallisesti ja lainsäädännön ja lupaprosessin mukaisesti. Käyttöönotto ajoittui Savilahden koulutus- ja yrityskampukselle kesäajalle, joten on selvää, että matkustajamäärät olivat kesälomien aikaan vähäiset.

Matkustajamäärät ovat kasvaneet tasaisesti

Huolellisen testaamisen jälkeen aloitettiin varsinaisen matkustajapalvelun suunnittelu. Liikkumisen järjestäminen Novapoliksesta Luolaan nousi herkullisimmaksi vaihtoehdoksi. Luolan välittömässä läheisyydessä ei ole pysäköintipaikkoja, ja saapuminen joukkoliikenteellä on hieman ongelmallista heille, joilla on liikkumisen haasteita.

Halusimme lähtöpysäkiksi paikan, johon on helppo saapua joukkoliikenteellä ja jonka läheisyydessä on parkkihalli. Valintana oli Novapolis. Siitä ajamme Savon ammattiopiston kautta FinVectorille ja Luolaan. Tämä tapahtui syyskuun alussa. Vastaanotto oli hyvä, jollei jopa erinomainen: reitillä on alussa ollut noin 40–50 matkustajaa päivittäin ja matkustajamäärä on noussut loppukuuta kohden jo noin 100 henkilöön per päivä.

Seuraamme reitin kehitystä, teemme reitille hienosäätöä ja keräämme palautetta. Välkky palvelee vielä koko syyskuun ajan ilmaiseksi Novapolis–Luola-välillä. Tervetuloa!

Mika Rytkönen, Remoted Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja liiketoimintajohtaja