Valoilmiö saa Savilahden sykkimään valotaiteella

Sillan alikulussa loistavat sateenkaaren värit kirkkaina.

Valoilmiö-tapahtuma esittelee Savilahden taide- ja erikoisvalaistuskohteita tiistaina 24.9. Illan ohjelmaan kuuluu kolmen uuden teoksen julkistaminen taiteilijoiden läsnä ollessa. Tule nauttimaan taiteesta, valosta ja tapaamaan taiteilijoita!

Maksuton opastettu kierros alkaa klo 18.30 Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan sisäänkäyntirakennuksen edustalta (Loistekatu 12). Kierros kestää noin kaksi tuntia ja se toteutetaan kävellen jalankulkuväyliä ja alikulkukäytäviä pitkin Savilahden alueella.

Luolan edustan Pulssi-taideteos julkistetaan

Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan edustalle valmistunut Pulssi-valotaideteos julkistetaan ja otetaan virallisesti käyttöön Valoilmiö-tapahtumassa. Teoksen suunnittelijat kuvataiteilija Jaakko Niemelä ja mediataiteilija Pasi Rauhala tulevat esittelemään teoksen yleisölle. Teos koostuu lukuisista kalliolle kiinnitetyistä ympyränmuotoisista teräslevyistä ja led-valoista, joiden väri ja liike vaihtelevat vuodenajan ja juhlapyhien mukaan. Lisäksi teokseen kuuluu katsojaa osallistava elementti Luolan sisäänkäyntirakennuksen edustalla. Lieriömäisiä metallielementtejä käsin rummuttaessa teoksen valot sykkivät kalliolla eri väreissä 30 sekunnin ajan kerrallaan.

”Teoksen suunnittelutyötä on ohjannut liikunta- ja tapahtumakeskus toiminnallisena rakennuksena. Auringon ja ympäristön valoa heijasteleva, kiiltävistä ympyröistä koostuva suurikokoinen sommitelma viittaa liikkeeseen, pelaamiseen ja palloihin. Teoksen valojen liike muodostaa kalliopintaan eri tavalla sykkiviä pulssimaisia kuvioita, jotka viittaavat sykkeeseen, liikkumiseen ja liikuntaan”, Niemelä ja Rauhala kertovat.

Liikunta- ja tapahtumakeskus Luola avattiin Savilahden Vanhan Varikon alueelle elokuun puolivälissä. Valotaideteoksen omistaa Kuopion Tilapalvelut ja se on osa Savilahden valaistus-, kulttuuri-, muotoilu- ja taideohjelma Valon kaavaa.

Yliopistonrannan alueelle on valmistunut kaksi uutta teosta

Lisäksi Valoilmiö-tapahtumassa julkistetaan Savilahdentien jätevedenpumppaamon julkisivuun toteutettu Aaltojen alla -valoteos, jonka ovat toteuttaneet taiteilija Kirsti Taiviola ja valaistussuunnittelija Riku Pirtilä. Teoksen tilaaja on Kuopion Vesi Oy.

Tapahtuman lopuksi kuopiolainen kuvataiteilija Jaana Partanen esittelee ympäristötaideteoksensa Tiukanlinnan parlamentti, joka on saanut hiljattain uuden kodin Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampukselta, Snellmanian pihalta.

Kierroksella ja kierroksen jälkeen kohteisiin on mahdollista tutustua virtuaalisesti teostietokylteistä ja väliaikaisista kohdeopasteista löytyvien QR-koodien avulla. Koodien tarkat sijainnit ilmoitetaan ennen tapahtumaa Valoilmiön nettisivulla. Väliaikaiset kohdeopasteet ovat alueella 24.9.–7.10. välisenä aikana.

Valoilmiö on Savilahden Valon kaavan valoteemainen tapahtuma, jonka järjestäjinä toimivat Kuopion kaupunki ja Frei Zimmer Oy. Valoilmiö on tarkoitettu kaikille Savilahden alueesta, taiteesta, valaistuksesta, muotoilusta ja arkkitehtuurista kiinnostuneille.

Lisätietoja:

Frei Zimmer Oy / Valon kaavan koordinointi, Heini Orell, 044 971 5158, heini.orell@freizimmer.fi

Kuopion kaupunki / kehitysasiantuntija Eeva Lehtomäki, 044 718 2026, eeva.lehtomaki@kuopio.fi

Savilahden Valon kaava – alueen luova yhtälö on aluekehityshanketta ohjaava kokonaisajatus valosta kaikkialla Savilahdessa. Valon tematiikka välittyy paitsi taiteessa myös alueen nimistössä, muotoilussa, valaistuksessa ja luonnonvalon hyödyntämisessä. Savilahti-projekti noudattaa prosenttiperiaatetta eli määrätty osuus kiinteistöjen uudis- ja saneerausrakentamisen kustannuksista kohdistetaan julkisen taiteen toteutuksiin.