Luola avataan keskiviikkona 14.8.

Iso, kallion sisään louhittu monitoimihalli. Kenttää reunustavat katsomot.

Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan tilat valmistuivat kesäkuun lopussa ja niitä on varustettu ja kalustettu heinäkuun ajan. Luola avataan yleisölle ja liikkujille keskiviikkona 14.8.2024. Varsinaisia avajaispäiviä vietetään syyskuun lopulla.  

Luolan liikuntatiloissa voi harrastaa esimerkiksi salibandyä, futsalia ja lentopalloa. Monitoimihallin Taraflex-alustalle mahtuu yhtäaikaisesti kolme täysmittaista salibandy-/futsalkenttää varoalueineen. Kenttä taipuu myös sulkapalloon, pickleballiin ja koripalloon.  

Ison monitoimihallin lisäksi Luolasta löytyy noin 300 m2 tanssisali peileillä ja omalla äänentoistolla, 380 m2 kuntosali, painisali ja kamppailulajitilat tatamilajeille ja nyrkkeilylle. Luolan kuntosalilla on tarjolla opastusta laitteiden käyttöön elokuun keskiviikkoina 14.8., 21.8. ja 28.8. klo 9–11 ja 12–14.  

Sisäänkäyntirakennuksessa toimii yrityspohjainen kahvila-ravintola, jota pyörittää Ilo Kasvaa Savossa Oy. Näiden lisäksi kokonaisuuteen kuuluu vielä monitoimihallin yhteydessä avoimesti varattavissa oleva kokoustila, joka sopii myös esimerkiksi kutsuvieraskäyttöön tapahtumien aikana. 

Päivittäisen harrastekäytön lisäksi Luola soveltuu turnausten, kilpailuiden, konserttien, messujen ja muiden tapahtumien pitopaikaksi. Kun monitoimihallin lattia suojataan, 3 500 m2 kokonaisuus mahdollistaa myös esimerkiksi seminaarit, konsertit ja messukäytön. Varauksia onkin jo tullut mm. joukkuevoimistelu- ja cheerleadingkilpailuihin sekä messuihin ja seminaareihin. Katsomotilaa tapahtumakäyttöön on 2 500 henkilölle.  

Samat tilat toimivat poikkeusoloissa n. 7 000 henkilön väestönsuojatilana. Tavoitteena on, että 300 000–350 000 kävijää pääsee nauttimaan Luolan palveluista vuosittain.  

– Luola-hanke on ollut pitkä rutistus. Käyttäjiä on kuunneltu rakentamisen aikana monissa isoissa sekä pienemmissä yksityiskohdissa. Nyt, kun loppukalustaminen ja asennusten viimeistely on saatu valmiiksi, voimme hyvillä mielin avata Luolan kaikkien kuntalaisten iloksi, kertoo Kuopion kaupungin liikuntapalvelusuunnittelija Ilja Venäläinen.

Luolalle voi saapua monin eri tavoin

Savilahden alueen suunnittelun periaatteet tukeutuvat kestävään kehitykseen ja liikenteelliset ratkaisut kestävien kulkumuotojen edistämiseen. Savilahdessa siis suositaan viisasta liikkumista eli Luolalle pääsee saapumaan sujuvasti sekä kävellen, pyöräillen että joukkoliikenteen avulla.

Luolan edustalta löytyy 150 pyöräpysäköintipaikkaa, joista osa on katoksellisia – ja elokuussa Luolalle avautuu uusi Vilkku-fillari-pysäkki. Savilahden Sarastuskaarelle liikennöi bussilinjat 31, 32 ja 35. Joukkoliikenteen yhteydet ja aikataulut löytyvät reittioppaasta: Reittiopas Kuopio (digitransit.fi)

Autolla liikuttaessa suositaan kimppakyytejä. Saatto- ja noutoliikenne Luolalle tapahtuu Loistekadun päässä.

Pysäköinti on sujuvaa alueen pysäköintilaitoksissa ja väliaikaisilla pysäköintialueilla

Pysäköinnin osalta ensisijaisia paikkoja ovat alueen maksulliset pysäköintilaitokset. Auton voi pysäköidä esim. P-Sarastuskaaressa, joka on käytössä ympäri vuorokauden hintaan 1 €/h. Lisäksi erityisesti ilta- ja viikonloppuaikoina Novapoliksen ja mahdollisesti myös KYSin pysäköintilaitoksista voi löytyä vapaita paikkoja. Suurempien tapahtumien aikaan oman auton voi pysäköidä myös esim. Toriparkkiin tai muihin keskustan laitoksiin, joista on helppoa jatkaa Savilahteen bussilla tai kaupunkipyörällä.

Lisäksi Luolan lähelle, Sädekujan ja Kajastuspolun varteen, on saatu n. 100 väliaikaista, maksullista pysäköintipaikkaa. Pysäköinnin maksullisuudella on tarkoitus ohjata ihmisiä saapumaan Savilahden alueelle kestävillä kulkumuodoilla ja se on linjassa aiemmin tehtyjen pysäköintiratkaisujen kanssa. Näillä väliaikaisilla pysäköintipaikoilla 2 €/ h pysäköintimaksun voi maksaa vain mobiilisovelluksella. Väliaikaiset pysäköintialueet poistuvat käytöstä Savilahden rakentamisen edetessä.

Katso karttakuva.

kuopio.fi/luola